Als je net weer wilt beginnen met wandelen, dan is het goed om daar eerst even over na te denken. Zodat je begint op een manier die bij jou past

De Manier die bij jou past werkt het best

Wij zijn als mensen zo verschillend van elkaar dat je gewoon niet kunt zeggen wat in het algemeen de beste manier is om weer te beginnen met wandelen. Vaak hoor je mensen zeggen dat je het gewoon moet doen en ja, soms is het goed die eerste stap te gaan zetten. Maar er wordt wel eens vergeten hoeveel impact het kan hebben om weer de eerste stappen buiten te gaan zetten. Want de situatie waar vanuit iemand weer begint, kan heel verschillend zijn. En anderen begrijpen niet wat zo een stap voor jou kan betekenen.

Hoe groot is jouw wereld nu?

Misschien ben je wel heel lang ziek geweest en was je meest verre trip even een paar stappen de tuin in. Een straatje om kan een aanslag zijn op jouw lichamelijke energie reserve, die je nu op dit moment onvoldoende hebt. Anderen denken misschien dat je gewoon door moet zetten en ervaren niet hoe dat voor jou is.

Of je hebt in angst geleefd waardoor je zelfvertrouwen een flinke dreun heeft gehad. Ga dan maar weer eens naar buiten toe. Die drempel kan heel hoog zijn. Hoe pak je het aan?

Of jer is iets gebeurd, of overgewicht gekregen en je voelt je niet happy over je veranderde lichaam. Je wilt niet dat anderen jou zo zien. Dan moet je zeker niet in een druk winkelcentrum beginnen want dan heb je het gevoel dat iedereen je observeert.

Stel dat je echt wilt beginnen met wandelen maar je hebt gemerkt dat de indrukken van alle mensen om je heen erg overweldigend zijn. Misschien is het dan goed dat iemand met je meegaat die een auto heeft en dat je een rustige plek op zoekt om te starten. Tijdens de reis houd je gewoon je ogen even dicht.

Stress kan ook de belemmering zijn omdat je zoveel in je gedachten zit. Het komt dan gewoonweg niet in je op om te gaan wandelen. Dan heb je iemand anders die je kan aansporen om toch eens met haar mee te gaan. En dan herinner je opeens dat je vroeger kon ontspannen van wandelen.

 

weer beginnen met wandelen kun je samen doen

Denk erover na en praat erover

Denk na over de manier die het beste bij jou past om weer je eerste stap buiten de deur te gaan zetten. Misschien wil jij je eerst voorbereiden en thuis door oefeningen wat meer lichamelijke conditie op te bouwen. Of je bedenkt dat je samen met iemand naar buiten wilt die hetzelfde ervaren heeft als jij.  En net een stapje verder is in het proces.

Kies iemand waarmee je kunt praten over weer naar buiten gaan. Iemand die je vertrouwd en zich niet direct met haar oordeel of idee aan jou opdringt. Iemand die kan luisteren en stil kan zijn en het okay vindt wat jij denkt en voelt. Ook al ga je toch niet beginnen met wandelen.

Weest trots op ieder stapje

Beginnen met wandelen is soms de eerste stap naar je weer wat  beter voelen. Op het moment dat je voor het eerst weer een korte wandeling hebt gemaakt kun je echt trots zijn op jezelf. Want het heeft al een enorm verschil gemaakt voor je lichaam en geest en nodigt je misschien uit om nog een keer te gaan. Het belangrijkste is dat je start op zo een manier dat, ook al is het een hele stap, die manier toch het beste bij jou past. En…. als je eenmaal die stap hebt gemaakt, kun je verder. En dat voelt heel goed. Dat is je beloning.

Wil je de eerste stap zetten? Is het spannend voor je? Neem gerust contact met mij op

 

Groet van Tineke